De ervaring van Tjitze Smit

Tjitze fietst elke week als vrijwilliger bij Fietsmaatjes Bennekom samen met zijn vaste fietsmaatje Ruud. Hij vertelt er enthousiast over: ‘Ik had nooit verwacht dat ik het duofietsen zo leuk zou vinden. Zowel Ruud als ik kijken er elke week weer naar uit’.

Routes
“Ruud vindt het leuk om verrast te worden. Elke week bedenk ik dus waar we heen gaan. Dit is heel afwisselend, de ene keer gaan we naar het bos, een andere keer fietsen we door de open ruimte in het Binnenveld. Met een duofiets kan je best ver, voor mij is het leuk dat ik zo weer op plekken kom waar ik alleen niet heen zou fietsen.

Bestuur
Als vrijwilliger ervaar ik de voordelen van de agendafunctie in het planningsysteem. Een familielid van Ruud stuurt mij een datumverzoek en dit werkt voor ons heel goed. Naast dat ik vrijwilliger bij Fietsmaatjes Bennekom ben, zit ik ook in het bestuur van Fietsmaatjes Gelderse Vallei. Hier zie ik het voordeel van de rittenadministratie van SamenFietsen. De penningmeester van ons bestuur kan eenvoudig rapporten uitdraaien en ook het registreren van nieuwe leden is heel eenvoudig. Wij zouden niet meer zonder kunnen.

Toekomst
Omdat ik vroeger zelf vaak met de racefiets ging fietsen, ken ik de omgeving goed. Ik vind het leuk om elke week weer nieuwe plekken te ontdekken. Sommige andere vrijwilligers vinden het soms lastiger waar ze heen kunnen fietsen en zouden wel een aantal ‘voorbeeldroutes’ hebben. Dit idee wil ik binnenkort gaan oppakken zodat andere fietsmaatjes misschien weer nieuwe ideeën krijgen.”

De ervaring van Fietsmaatjes Bennekom

Fietsmaatjes Bennekom bestaat nu anderhalf jaar. Inmiddels heeft de organisatie twee fietsen, vijftig vrijwilligers en veertig deelnemers. Het loopt heel goed. Steeds meer mensen in Bennekom zijn enthousiast geworden voor het duofietsen en de duofietsen zijn dan ook altijd druk bezet.

Het begin
“In het begin hadden we maar één duofiets. Dit was mijn eigen duofiets die ik heb gekregen na afloop van de eerste Hersenletsel on Tour fietstocht – een zesdaagse fietstocht voor lotgenoten op duofietsen en aangepaste fietsen. Ik wilde graag dat deze fiets door veel mensen zou worden gebruikt” vertelt Sebastiaan van Dijk, coördinator bij Fietsmaatjes Bennekom. “Deelnemers en vrijwilligers mailden mij en ik zette de afspraak in de agenda. Dit was veel werk. Toen we meer fietsen kregen hebben we de pilot versie van het planningssysteem van SamenFietsen in gebruik genomen. De vrijwilligers en deelnemers waren al snel aan het nieuwe systeem gewend en vonden het fijn dat ze zelf afspraken konden inplannen.”

De overstap
“Toen we vertelden aan de deelnemers en vrijwilligers dat we een nieuw systeem in gebruik zouden nemen hadden we verwacht dat sommigen daar niet zo enthousiast over zouden zijn. Echter nam iedereen het gewoon voor kennisgeving aan en maakten iedereen al snel een account aan. Voor mensen die zelf geen mailadres hebben, hebben we een handige oplossing bedacht. We gebruiken een algemeen mailadres of ze hebben een contactpersoon die meerdere deelnemers helpt bij het gebruiken van het systeem.”

Eén systeem
“Het fijnste aan het planningssysteem vind ik dat ik alle coördinatie vanuit hetzelfde systeem kan doen. Dat maakt het veel gemakkelijker om het overzicht te houden. Het scheelt echt veel werk voor mij. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zien wanneer de fietsen beschikbaar zijn en zo zelf afspraken inplannen of annuleren. Voor mij als coördinator is het fijn om ook alle administratie in het systeem bij te houden.”

Toekomst
“Op dit moment gebruiken onze deelnemers nog papieren rittenkaarten. De penningmeester geeft aan mij door wie er heeft betaald en dan breng ik de rittenkaarten. Ik kijk er naar uit dat ook dit online geregeld kan worden. We hebben dan veel beter overzicht en meer tijd voor het organiseren van activiteiten zoals een excursie met meerdere duofietsen. De deelnemers en vrijwilligers waarderen dit erg. Het is allemaal vrijwilligerswerk, maar ik ben er heel wat uurtjes mee bezig! Met veel voldoening trouwens!”